Törődéssel érdemes küzdeni a fluktuáció ellen

2017.10.11. 11:34

A termelő vállalkozások egyik legsúlyosabb problémája a drasztikus munkaerőhiány mellett a dolgozók szinte szüntelen vándorlása. Olyannyira, hogy sokszor maga a megnövekedett fluktuáció a munkaerőhiány oka. Számos vállalat küzd ma Magyarországon ezzel, amely a további fejlődés, sőt, a további működés egyik jelentős gátja.

A kialakult helyzet több folyamat eredménye. A kivándorlás, majd a gazdaság élénkülése egyre növekvő munkaerőigényt eredményezett, a munkaerőpiac kibillent egyensúlyi helyzetéből - mondta Csikós-Nagy Katalin HR-Evolution ügyvezetője, fluktuációkezelő szakértő.

Mivel egyre kevesebb az alkalmas jelölt, a cégek a meglévő állományt kezdték el túlóráztatni, hogy kiszolgálják a gazdaság erősödése miatt megnövekedett termelést. Mindez óriási stresszt okozott a munkaszervezet minden szintjén. Egyre általánosabbá vált a termelő cégeknél, hogy amikor végre fel tudtak venni új embereket, akkor azok – megtapasztalva a terhelést és a légkört - még a próbaidőn belül elmentek.

Mindez odáig vezetett, hogy mára nem ritka a 60-80 százalékos fluktuáció sem.

A fluktuáció adminisztrációs terhei óriásiak. Mindenkinek át kell esnie az orvosi vizsgálaton, a tűz- és munkavédelmi oktatáson, a régi dolgozóknak be kell tanítani az újakat. Ráadásul a betanítás is egyre nehezebb, pont a nagy tudást felhalmozó munkatársak közül sokan felmondtak, nyugdíjba mentek. A helyükbe lépő új, fiatalabb munkavállalók teljesen új attitűdöt és hozzáállás képviselnek.

IllusztrációFotó: Marton Szilvia - Origo

Míg az idősebb generáció megelégedett korábban azzal, ha emberszámba vették, az új generáció már elvárja, hogy a vezetők kikérjék a véleményét, figyelmet kapjon, a cég korrekten fizesse meg. Ha nem, szóvá teszik akár a közösségi médiában is, és bármikor teketóriázás nélkül tovább állnak, hiszen válogathatnak az ajánlatok között. Mivel látja a régi munkavállaló, hogy ez járható út, ő is mer váltani, átveszi ezt az attitűdöt.

A megoldás nem a puszta béremelés, bár kétségkívül ez alapfeltétel. Azonban a törődés  ugyan ilyen fontos feltétel - ha valódi igényeket szolgál.

Például ha megdagad a dolgozók lába a cipőben, akkor adjunk megfelelő cipőt, ne gyümölcsnapot tartsunk. Ha minimálbéren foglalkoztatunk, akkor ne családi napot szervezzünk, hanem adjunk juttatást - mondta Csikós-Nagy.

Megéri a befektetést: az elégedett, elkötelezett munkavállaló pénzben kimutatható nyereséget is jelent. A pozitívumokra ugyanis - akár a odafigyelés legkisebb jeleire is - rendkívül gyorsan reagálnak a dolgozók.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!