Még kevesebb is lehet a nyugdíj, ha a vállalkozó korhatáron túl dolgozik

2018.01.08. 19:08

Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül tovább dolgozik minimálbérért, miközben korábban magasabb volt a bére, az bizony leronthatja a későbbi nyugdíját.

A hatályos jogi szabályozás meghatározza, hogy az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ - írja az adozona.hu

Nyugdíjas munkavállalóForrás: Cultura Creative/Alys Tomlinson

Utóbbit a nyugellátás megállapításának kezdő napjáig elért, a kifizetéskori nyugdíjjárulék alapjául szolgáló jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni - nyilatkozta Winkler Róbert nyugdíjszakértő.

Ez a szabály arra az esetre is vonatkozik, ha a vállalkozó tovább dolgozik, mint az öregségi nyugdíjkorhatár, így az abból származó keresetek továbbra is beleszámítanak majd a későbbi nyugdíjszámítás összegébe.

Ez alapján a nyugdíjkorhatár elérése előtt, de az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után kapott jövedelem akár csökkentheti is a későbbiekben megállapítandó nyugellátás összegét, ha az alacsonyabb, mint a korábbi években.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!