A katásokra is vonatkozik a számlázási rendelet változása

2017.12.01. 10:31

A katás egyéni vállalkozókra is vonatkozni fog az a számlázási rendelet, amely szerint július 1-jétől, ha az egyéni vállalkozó számlázó programmal állítja ki a bizonylatokat, akkor azt csakis olyan programmal teheti, mely a számla kötelező adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül elektronikus úton továbbítja az adóhatóságnak.

Az adóhatósággal folytatott elektronikus kapcsolat regisztrációval veszi kezdetét, mely magában foglalja a számlázó program regisztrációját is, így azt nem kell külön bejelenteni - írja az adózóna.hu.

A tervek szerint 2018 júliusától azon kiállított számlákról kell adatot szolgáltatni az adóhatóságnak, melyen szereplő áthárított általános forgalmi adó összege eléri a 100 ezer forintot.

Megfelelő program kellFotó: Hajdú D. András [origo]

Ez a jelentési kötelezettség tehát az alanyi áfamentes adóalanyokra értelemszerűen nem is vonatkozik. Számlázó program használata esetén a fenti tárgykörben jelentésre nincs szükség, ugyanakkor számlanyomtatvány használata esetén a jelentést meg kell tenni a bevallási gyakoriságnak megfelelő időpontban.

Egyebekben nagy változás nem lesz a katásoknál, a bevtételi határ nem változik, az továbbra is 12 millió forint lesz, az alanyi áfamentesség határa azonban a mostani 8 millióról is 12 millió forintra nő.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!