Megjelent az online számlázás végrehajtási rendelete

2018.06.04. 15:17

Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás - jelentette be közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mint arról az Üzletrészen is többször beszámoltunk, bizonytalanságot okozott a szakmában, hogy várni kellett az online számlázással kapcsolatos végrehajtási rendeletre. 2018. július 1-jétől kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz, a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a hivatal felé.

A számlát kiállító vállalkozónál az adatszolgáltatást a program automatikusan végzi el, ez a vállalkozónak semmilyen pluszmunkát nem jelent. Az online számlázás a csalárd cégek kiszűrésével nemcsak a tisztességes vállalkozókat és az államkassza bevételét védi, hanem jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is a minisztérium közleménye szerint.

A részleteket szabályozó rendeletmódosítás az Európai Bizottság jóváhagyását követően, múlt pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. Az úgynevezett műszaki notifikációs eljárás keretében kiadott engedélyre azért volt szükség, mert a brüsszeli bizottság felügyeli, illetve hagyja jóvá a műszaki tartalmú nemzeti jogszabálytervezeteket.

A végrehajtási rendelet kihirdetésével megszűnt a bizonytalanság, a programozóknak azon kell dolgozniuk, hogy július elsejére minden akadály elháruljon az online bevallás útjábólForrás: Northfoto

A számlázóprogramok informatikai átalakítását fejlesztők végzik el, amelyhez az adóhivatal nyújt segítséget: tavaly óta rendszeresek az egyeztetések a NAV szakemberei és a fejlesztéssel érintett piaci szereplők között.

A július 1-jén debütáló online számlázás pedig egy következő lépés a gazdaság fehérítése érdekében a közlemény szerint, de ez teremti meg az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét is.

A kézi számlák adatait is továbbítani kell, de mivel ezt a műveletet értelemszerűen nem egy program végzi el, érdemes az érintetteknek átállni a kézzel kiállított számla helyett a számlázóprogram használatára. Ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak egy erre a célra létrehozott weboldalon.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!