Szaporodnak a nyugdíjas szövetkeztek

2017.10.10. 10:12

Három hónap alatt 36 darab Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet alakult hazánkban és számuk valószínűleg tovább emelkedik majd – mondta Hantos Zoltán az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

A 2017 július 1-jén hatályba lépett törvénymódosítással nyílt lehetőség közérdekű nyugdíjas szövetkezetek alapítására. Az új szövetkezeti forma létrehozásának célja, hogy az aktív nyugdíjasokat reintegrálja a munkaerőpiacra, ezzel csillapítva az egyre nagyobb mértékű munkaerőhiányt a versenyszférában.

A cégek számára azért kedvező, hogy bizonyos munkafolyamatokat kiszervezzenek ezen szövetkezetek tagjainak számára, mert jóval kisebb közterheket kell befizetniük az államkasszába, mintha aktív korú munkavállalót alkalmaznának.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja után sem egészségügyi hozzájárulást, sem szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni és mentes a szociális hozzájárulási adó fizetése alól is. Bizonyos értékig az utalványok, a juttatott élelmiszerek adómentesek.

nyugdíjas munkavállalóForrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

A legtöbb szövetkezet a fővárosban alakult, de például Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyékben is többen láttak fantáziát a szövetkezet alapításban.

Szeptember végéig összesen 36 nyugdíjas szövetkezetet jegyeztek be, és valószínűleg jó néhány áll bejegyzés alatt. Ebből 19 szövetkezet fő tevékenysége munkaerő közvetítés, egyéb emberierőforrás-ellátás, - gazdálkodás, vagy munkaerő kölcsönzés. Ez azt jelzi, hogy ezek a társulások több szakterületre kívánnak nyugdíjas munkaerőt irányítani, illetve közvetíteni.

A többi szervezetből három szövetkezet csomagolással, három összetett adminisztratív szolgáltatással, három egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatással, kettő épülettakarítással, kettő pedig szakmai, tudományos, műszaki tevékenységgel foglakozik. Ezek mellett egy-egy szövetkezet fő tevékenysége az építményüzemeltetés, a felsőruházat gyártás, a fénymásolás, és az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás köréből kerül ki.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!