Csak a pótszabadság vihető át a következő évre

2017.11.21. 11:13

Kevesebb mint másfél hónappal a naptári év vége előtt egyre több cég kénytelen azzal szembesülni, hogy kisebb-nagyobb fennakadásokkal is jár majd, ha a Munka törvénykönyvének (Mt.) megfelelve minden munkavállalójának kiadja az idei évben esedékes szabadságát. A szabadság idei kiadásának elmaradása akkor is jogszabálysértésnek minősülhet, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akart szabadságra menni.

Már negyedik éve csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át a következő évre. Ez kortól függően 1-10 nap lehet - mondta Selmeczi Réka, a Trenkwalder jogi és munkaügyi szolgáltatások üzletágának vezetője. Ez az átviteli lehetőség sem automatikus azonban, mivel a feleknek évente külön meg kell állapodniuk róla. Különösen a kisebb cégeknél jellemző az elmaradást a szabadságok időarányos kiadása.

Az év végéhez közeledve minden cégnek időszerű átvilágítania, melyik munkavállalója hol tart az idei szabadságának felhasználásában, kivételében. Egyes cégeknél az év végi leállások, másoknál éppen a karácsonyi csúcsidőszak miatt érdemes előre gondolkodni arról, hogy a munkáltató a még „bennragadt" szabadságok kiadását mely időszakra időzíti. Különösen annak fényében, hogy azt a rendelkezést is be kell tartani, hogy a munkáltató 15 nappal előre köteles közölni a munkavállalóval azt, hogy szabadságra küldi.

Kevés munkavállaló tudja, hogy a szabadságkeretéből mindössze 7 munkanappal rendelkezhet szabadon – a többi esetében a munkáltató döntheti el, mikor küldi szabadságra dolgozóját.

Ennek értelmében tehát a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot - a munkaviszony első 3 hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.

Nem mindegy, mikor megy szabadságra a munkavállalóForrás: Thinkstock

A munkavállalóknak is érdekük folyamatosan nyomon követniük, mennyi kivehető szabadságuk maradt az adott évben. Míg év közben a munkáltató rugalmasabban tud alkalmazkodni az egyéni igényekhez, az év vége felé sokkal kevésbé tudnak rugalmasan alkalmazkodni azokhoz. A munkavállaló köteles a szabadságigényét legalább 15 nappal korábban jelezni, ellenkező esetben a munkáltató ennek a keretnek a kiadását is megtagadhatja.

Az életkor után járó pótszabadságok akkor vihetők át a következő évre, ha arról a felek írásban megállapodnak, ám ezekkel a feltételekkel is csupán a tárgyévet követő év december 31-éig adhatóak ki. Ha a munkaviszony október 1-jén vagy azt követően kezdődik, az adott időszakra járó tárgyévi szabadság a következő év március 31-éig adható ki. Ha a normál, vagyis nem pótszabadság kivétele már a tárgyév végén megkezdődött, akkor tárgyévet követő évre átnyúlóan öt munkanap szabadság átvihető.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!