A gyaloglás nem számít munkába járásnak

2017.11.30. 18:16

A munkáltató adhat az alkalmazottainak adómentesen úgynevezett mobilitási célú lakhatási támogatást, ha a munkavállaló túl messze lakik a munkahelyétől. A munkaadó ebben az esetben lakást biztosíthat a munkavállalójának - tipikusan ez azt jelenti, hogy fizetheti a bérleti díjat a munkavállaló helyett. De mikor lakik messze a munkavállal?

A szabály szerint akkor, ha a lakóhely és a munkahely közötti távolság legalább 60 kilométer, vagy az utazás több mint három órát vesz igénybe. De mi számít bele ebbe? A 60 kilométert a legegyszerűbb valamilyen utazástervező adataival igazolni, amely értelemszerűen az ideális útvonalat mutatja.

Fontos, hogy a 60 kilométerbe csak a lakóhely-munkahely távolság tartozik bele, vagyis az már nem, hogy közben beugrik a munkavállaló a boltba, elhozza a gyereket az iskolából, vagy vacsorát visz a szüleinek. Ezeket az távolságokat mind le kell vonni, és csak a tiszta munkábajárás számít bele a 60 kilométerbe. Szintén nem fogadható el, ha a munkavállaló kerülőutakat, kacskaringókat épít bele az útvonalba.

A gyaloglás nem számít beleForrás: --

De mi a helyzet a három órával? A NAV állásfoglalása e tekintetben kissé meglepő az adózóna.hu szakértői szerint.

A három órába ugyanis csak a nettó utazási idő számít, vagyis az, amit a munkavállaló járműveken tölt, buszozik, vonatozik.

Vagyis az, amíg a munkavállaló kigyalogol a két kilométerre lévő vasútállomásra, átszálláskor várakozik egy rossz csatlakozásra, az már nem. A szakértők szerint ez nem áll összhangban a juttatás szándékával, azaz azzal, hogy a nehezebb helyzetben lévő, nem túl moblilis munkavállalókat segítse. Hiszen ha nagyon sokat kell gyalogolni vagy rossz az átszállási kapcsolat, az mit sem ér a támogatás megítélésekor.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!