Applikációk kütyümániás gazdáknak

2018.09.22. 15:08

Naponta ezerszám születnek hasznos és kevésbé hasznos applikációk okostelefonokra és tabletekre. Nemcsak futóalkalmazás, térkép vagy menetrend készül ám, akár egy komplett agrárgazdaság működésének nyomon követése is megoldható egyetlen app segítségével. A Syngenta blog sorba is vette ezeket.

A Farm at Hands alkalmazás valóban azt kínálja, hogy fél kézből lehessen irányítani a gazdaságot. Az applikáció segítséget nyújt abban, hogy a tennivalók nyilvántartása és ütemezése nyomon követhető és pontos legyen. A közösségi platformon pedig a felhasználók is véleményezhetik az alkalmazást, a gazdálkodók maguk is alakíthatják annak funkcióit.

Az app a szolgáltatások széles tárházát nyújtja a vetéstől a betakarításig, sőt az értékesítésig. Nyilvántartja a földeken végzett valamennyi műveletet (a vetéstől a permetezésen és öntözésen keresztül egészen a betakarításig); a raktár-, szerződés- és szállítás-nyilvántartás funkció a magtártól a vásárlóig nyomon követi a termények útját. Emellett figyelhető és naplózható a gazdaságban használt berendezések alkatrészellátása és –karbantartása is.

Az adatok megoszthatók, vagyis a munkatársak számára is átlátható a gazdaság működése.

Az Optimizer nem ennyire univerzális, de a kinyerhető információ aranyat ér. Az app a talaj- és időjárási adatok alapján segít megbecsülni a műtrágya- és öntözési igényt, az e műveletek elvégzéséhez optimális időpontot, sőt várható költségeket is társít.

Ezt célszerű valamilyen időjárás-előrejelző alkalmazással kombinálni, ezek közül Magyarországon az Időkép appja az egyik legprofibb, akár kis területre is pontos előrejelzést képes adni a várható csapadékról, szélről és hőmérsékletről.

Ma már a gazdák munkáját is hatékonyan segíthetik a mobiltelefonos alkalmazásokForrás: Origo

Az iCropTrak hatékonyan segíti a termelési folyamat során szükségessé váló adatgyűjtést, adatküldést és adatelemzést. A bevitt adatokat nemcsak tárolja, hanem tetszőleges formában exportálja is az analízist végző laborokba, ahonnan az elemzés eredményét azonnal kézhez is kapja a felhasználó. Már ha az adott labor alkalmas erre és partner az innovációban.

Az app lehetővé teszi, hogy a felhasználó adminisztrációs felületen különféle szabályokat, határértékeket állítson be, amelyeket ezután az applikáció folyamatosan összevet a rendszerbe felvitt megfigyelési adatokkal. Az elemzés alapján az iCropTrak figyelmeztet, ha esedékessé válik valamilyen művelet, riasztást küld, ha a talaj nedvességtartalma az előzőleg beállított kritikus szint alá csökken, és javaslatot tesz a szükséges művelet elvégzésére, így az öntözésre vagy akár a trágyázásra is.

A Planimeter földmérésre használható alkalmazás.

A mobilos helymeghatározás segítségével akár úgy is megmérhető egy adott földterület, hogy a gazdálkodó csak körbesétálja – hasonlók azok az appok, amelyek egy lakás alaprajzát készítik el pusztán az által, hogy bejárja az érdeklődő az ingatlant. Csak ez nagyobb léptékű. Lehetőség van objektumok megjelölésére a térképen, hosszúság-, kerület- és területmérésre. Az app metrikus mértékegységet is használ.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!