Rekordmagas a magyarok bizalma munkahelyük iránt

2018.10.16. 13:03

Minden eddiginél magasabb, 71 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében, ami kétpontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest. Folyamatosan emelkedik azok aránya is, akik úgy vélik, hogy könnyen találnának maguknak új állást, ha azt elveszítenék - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös májusi munkaerőpiaci kutatásából.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest 2 százalékpontot emelkedett, így az index 71 ponttal most vette fel az elmúlt négy éves történetének legmagasabb értékét. A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe alapján az időszakonként tapasztalható minimális ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos optimizmus a két évvel ezelőtti 41, illetve a tavalyi 50 után idén szeptemberben már 56 ponton áll.

A munkavállalók egyre biztosabbak abban, hogy nem veszítik el az állásaikatForrás: MTI/Mohai Balázs

A férfiak csaknem négyötöde (79 százalék), míg a nők közel háromnegyede (74 százalék) érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, 18 és 39 éves kor közt a válaszadók 48 százaléka érzi úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen találna magának új, a szakmai képzettségének megfelelő állást, amennyiben a jelenlegit elveszítené (magasabb életkor felé haladva ez a szám 33 százalékra csökken).

Az iparban (benne az építőiparban) és a kereskedelemben egyaránt 70-70, a mezőgazdaságban tevékenykedő munkavállalóknál 69 pontot, a közigazgatásban dolgozóknál viszont 74 pontot mértek. A település mérete szerinti bontás vizsgálatakor szinte mindig a budapestiek vezetnek, körükben 75, a városban és a falvakban élőknél most egyaránt 70-70 pontot mértek a kutatók.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!