Az energiahatékonysági szektorban is gond a munkaerő- és kapacitáshiány

2018.11.15. 20:06

Nagyfokú munkaerő- és kapacitáshiány jellemzi az energiahatékonysági szektor vállalkozásait, de ezzel együtt is pozitívan ítélik meg helyzetüket. Az új energetikai követelmények lendítenek az üzleten, érezhetően növelik az energiahatékonyabb termékek iránti igényt, ám az ágazat hosszú távú ösztönző stratégiát várna a kiszámíthatóság érdekében.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) negyedik éves felmérése alapján az energiahatékonysági szektor vállalatainak legnagyobb részénél a tavalyihoz hasonlóan idén is folytatódott a növekedés.

A válaszadók több mint fele jobbnak értékelte a saját (61 százalék) és az energiahatékonysági piac helyzetét (55 százalék) is az előző évihez képest - írja a Magyaridők.hu.

Míg tavaly 68 százalék számolt be növekedésről a megrendeléseiket tekintve, addig idén ez az arány 72 százalékra nőtt, és mindössze öt százalékuk jelentett csökkenést. A cégek nagyobb részének (60 százalék) teljesítménye és jövedelmezősége idén is tovább javult, folytatva ezzel a 2016-ban indult tendenciát.

Az energiahatékonysági szektorban dolgozók kétharmada úgy véli, a piac jelen keretek között szinten maradForrás: MTI/Varga György

Ami a bevételeik alakulását illeti, 2017-et a cégek közel 90 százaléka nyereséggel zárta, és több mint kétharmaduk növelni is tudta a nyereségét az előző évihez képest. Ez az eredmény megfelelt a tavalyi jelentésben megfogalmazott piaci várakozásoknak.

A jövő évben azonban a cégek zöme már nem számít további növekedésre: kétharmaduk úgy gondolja, hogy az energiahatékonysági piac jelen keretek között elérte maximumát, és a következő időszakban megtartja jelenlegi helyzetét; a trendek további felfutását mindössze 28 százalékuk várja. A legfőbb akadályt a tavalyihoz hasonlóan idén is a munkaerő- és a gyártói, illetve kivitelezői kapacitáshiány jelenti, de már kirívó mértékben.

Míg tavaly a cégek 61 százaléka panaszkodott erre, idén már 83 százalékuk, a kapacitáshiányt megjelölő cégek aránya pedig 35-ről 61 százalékra nőtt.

A témával a Magyaridők.hu foglalkozott bővebben.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!