Az egyetemisták nem akarnak a közszférában dolgozni

2019.02.03. 15:04

A magyar egyetemisták fele saját vállalkozásával szeretne sikeres karriert befutni – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb felméréséből.

Saját kutatásban vizsgálta a magyar egyetemisták véleményét a pályakezdők lehetőségeiről és a velük szemben támasztott elvárásokról a Budapesti Metropolitan Egyetem. A METU az eredmények értékelésekor korábbi, saját céges partnerei körében végzett felmérésének eredményeit is megvizsgálta – a kutatás azt járta körül, milyen elvárásokat támasztanak a hazai cégek a pályakezdőkkel szemben.

Az egyetemisták szerint

a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás. A hallgatók közel fele sorolta a sikerhez szükséges tényezők közé az együttműködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is.

A pályakezdők és a cégek velük szemben támasztott elvárásai nagyjából megfelelnek a METU kutatása szerintForrás: MTI/Róka László

A cégek elvárásai ezzel nagyjából egybevágnak: egy pályakezdő munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttműködési készség követ a listán. Szintén kifejezetten fontos a problémamegoldó készség (82 százalék), a csapatmunkára való alkalmasság (90 százalék) és az új készségek gyors elsajátítása (84 százalék) is.

Az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos.

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne karriert befutni.

A válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, 5 százalékuk pedig állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben.
Az egyetemisták 40 százaléka szerint egy pályakezdő 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára. A szakmai siker azonban elsősorban nem fizetésben vagy titulusban mérhető, hanem elismerésben és önmegvalósításban.

Cikkünk a Mediapiac.hu írása alapján készült.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!