Sok cég még mindig digitális analfabéta

2019.02.09. 15:01

Bár lassan már a krumpli hámozáshoz is lefejlesztenek egy mobilapplikációt, valójában a vállalkozások korántsem állnak jól a digitális átalakulás terén.

A technológia szárnyal ugyan, de az egyes cégek szintjén ennek helyenként alig mutatkozik meg az eredménye.

A Dell Technologies Digital Transformation Index felmérése szerint az üzleti vezetők 78 százaléka gyorsítaná, fejlesztené a digitális átalakulást a cégen belül. A vállalkozások több mint fele gondolja úgy, hogy öt év múlva nehezen tud majd megfelelni a vásárlók igényeinek, és majdnem minden harmadik (30 százalék) még mindig aggódik amiatt, hogy a vállalat lemarad a versenyben – írja a Világgazdaság.

Érdekes módon a digitálisan fejlődő piacok a legérettebbek – India, Brazília és Thaiföld – a már fejlett piacok pedig elmaradást mutatnak. Japán, Dánia és Franciaország érte el a legalacsonyabb digitális érettség-pontszámot.

A fejlődő piacok nagyobb előnyt érhetnek el a digitalizációs versengésben a jövőbenForrás: all rights reserved/Ralf Grömminger

A fejlődő piacok jobban bíznak abban, hogy a digitális jövő a javukra, és nem a kárukra válik majd (53 százalék), ez az arány a fejlett országokban csak 40 százalék.

A cégek nem képesek tartani a lépést a fejlődéssel, amit jól mutat, hogy a vállalkozások 39 százaléka még mindig a digitálisan legkevésbé érett csoportba tartozik, és 91 százalékuk úgy érzi, akadályba ütköznek az átalakulás során. A kutatás szerint a sikeres digitális átalakulás öt legelterjedtebb akadálya: az adatvédelmi és biztonsági szempontok, a költségvetés és a források hiánya, a vállalaton belüli szakértelem és gyakorlat hiánya, a szabályozási és jogszabályi változások és a fejletlen digitális kultúra.

A válaszadók majdnem fele szerint a következő öt évben a vállalatának nehéz lesz bizonyítania megbízhatóságát. Közel egyharmaduk nem bízik benne, hogy a vállalata megfelel majd az előírásoknak – például a GDPR-nak. Háromból egy válaszadó pedig nem bízik abban, hogy a vállalat gondoskodna a munkavállalói és ügyfelei adatainak védelméről.

Ha tetszett a cikk, kattints a Tetszik gombra, és többé nem maradsz le a friss híreinkről!